Istanbul

jun 30, 2014 |

Välkommen till I Me Go. Här kommer jag blogga om en massa reserelaterade saker. Först ut blir en liten reseberättelse från Istanbul.

Inget besök i Turkiet är komplett utan ett stopp i Istanbul. Istanbul har varit en av världens stora städer i århundraden. Staden har varit huvudstad i både det bysantinska och det ottomanska riket och i dag är det den största staden i Turkiet. Jag valde att titta på ottomanska moskéer och bysantinska kyrkor under dagen och sedan utforska stadens heta nattliv efter mörkrets inbrott. vy över Istanbul

Sultanahmet, den historiska stadskärnan, är ett bra ställe att börja din utforskning. Här kan du besöka den Blå moskén, Hagia Sofia och museer som ägnas åt turkisk arkeologi och islamisk konst. Den “Blå moskén”, som bara kallas det namnet av turister på grund av färgen på de kakelprydda väggarna, kallas faktiskt Sultan Ahmed moskén. Byggt i början av 1600-talet av härskaren Ahmed Jag är denna spektakulära byggnad fortfarande som en plats för tillbedjan idag med en enorm kapacitet på 10.000. Hagia Sofia har haft ett intressant förflutet, som har fungerat som en ortodox kyrka, en katolsk katedral, en islamisk moské och, sedan 1935, ett museum. Denna färgstarka historia har skapat en byggnad med unika arkitektoniska funktioner som den massiva bysantinska kupol och de fyra islamiska minareterna. Om du inte har tillräckligt med tid för att utforska vacker arkitektur och historiska platser, kan du njuta av fantastisk shopping på Grand och egyptiska basarer. Grand Bazaar är en av de äldsta inomhusmarknaderna i världen.

När solen går ner, se till att kolla in Araf, en bar i takstolarna i en nedgången byggnad strax utanför Nevizade Sokak. Det egna Gypsybandet håller  stämningen optimistisk och billiga öl på kran gör detta till en hotspot. Om du är ute efter något mer flashigt, varför inte ha en cocktail på Ulus 29 på den asiatiska sidan av staden, med en fantastisk utsikt över bron och ett fint urval av lovande turkiska viner.

Den antika staden Troja, inställningen för Homeros Iliaden och platsen för det trojanska kriget, är en enkel dagsutflykt från Istanbul. Staden har byggts om och förstördes flera gånger sedan starten och i dag ges besökarna en inblick i de pågående arkeologiska utforskningarna.

Kategori: Turkiet

Comments are closed.