Petrin

jul 27, 2014 |

Prags bästa utsiktspunkt

Petrin är namnet på en 327 meter hög kulle i centrala Prag som ger en fantastisk utsikt över staden och den praktfulla Vltavafloden.sevärdhet i Prag Petrinkullen är täckt av parker och grönområden och ger tillfälle till ett flertal aktiviteter för stora som små. Motionerande Pragbor brukar gilla att promenera, cykla, jogga eller utöva andra sporter här.

Omnämnd av Kafka

Franz Kafka skrev om Petrinkullen i en tidig novell kallad Beschreibung eines Kampfes, fast då under det tyska namnet Laurinziberg. Toppen av kullen nås med en gammal bergbana som har gått upp och ner för kullen ända sedan 1891. Man kan också nå toppen till fots, via en trästig, men det är lite av en ansträngning då kullen här är brant. Går man upp så får man möjlighet att stanna till vid statyn av Karel Hynek Mácha som ligger nära flera hotell i Prag. Han var en stor kärlekspoet och en tjeckisk nationalfigur.

Ett litet Eiffeltorn

Petrinkullen, som förr gick under namnet Kung Karls vingård, utmärker sig tack vare TV-tornet som påminner om Paris Eiffeltorn – fast betydligt mindre. Från tornet får man oslagbar utsikt över undersköna Prag.

Spegellabyrint, ponnyridning och rosenträdgård

På sommarmånadernas helgeftermiddagar kan barn testa ponnyridning på Petrinkullen i anslutning till bergbanans entré. I parken finns också ett observatorium, en väldoftande rosträdgård och en barnsligt rolig spegellabyrint kallad Bludiste.

Kategori: Tjeckien

Comments are closed.