Roadtrip längs svenska kusten i Finland

aug 5, 2014 |

Att resa till Finland är kanske inte högst upp på önskelistan för resesugna svenskar, men faktum är att det finns hur mycket som helst att upptäcka i Finland – allt från storstadsliv och shopping i söder till världens vackraste skärgård i sydväst, och orörd natur och vandringsleder i norr. Ett omtyckt resemål för svenskar har varit att göra en roadtrip längs med kusten i Finland. Inte bara därför att kusten är vacker, utan också därför att du klarar dig på ditt egna modersmål, svenska. Södra delen och västra delen av Finlands kust är bosatt av finlandsvenskar, så därför har du ingen orsak att stappla dig fram på finska på resan.

Det bästa sättet att se så mycket som möjligt av landet är att ha din egen bil för att lätt kunna ta dig från ställe till ställe. Ta färjan från Stockholm till Helsingfors, och börja roadtripen i huvudstaden på något lyxigt hotell. Reservera några dagar för Helsingfors sevärdheter och shopping, och fortsätt rutten antingen med motorvägen till Åbo, alternativt på de små vägarna som går genom de svensktalande skärgårdsbyarna Ingå, Karis, Ekenäs.

Framme i Åbo finns det som brukar kallas för världens vackraste skärgård, Åbolands skärgård som fortsätter ända till Åland. I Åbo kan du upptäckta lite av den finska kulturen och museerna eller gå på någon av de många festivalerna som ordnas där på sommaren.

Fortsätt upp längs med kusten till finska Björneborg, där du kan stanna för ett dopp på någon av de fina, långa sandstränderna. Kanske du kan sova en natt på spahotellet som du hittar precis intill stranden. Åk vidare upp emot Vasa, där du igen klarar dig helt på svenska. I Vasa får du en dos av det finlandssvenska kulturlivet genom att hänga på sommarrestaurangen Strampen som är beläget vid havet. Avsluta Vasa-vistelsen med en segeltur med övernattning i Vasa skärgård.

Åk vidare mot Jakobstad, den nordligaste staden med svenska invånare i Finland. Besök gärna Jakobstad under Jakobs dagar i juli, då staden lever upp och samlar till sig folk till en veckas lång hålligång med roliga programpunkter med olika artister och föreställningar. Sov på hotell i centrum om du vill vara i händelsernas centrum. Ta ett dopp eller ät hamburgare på restaurangen i natursköna Fäboda med de vackra stränderna.

När du gjort Jakobstad kan du välja att ta färjan tillbaka till Sverige igen från Vasa, alternativt kan du köra ner tillbaka till Åbo och via små broar och färjor köra ner till Åland och upptäcka den fina Ålänska skärgården. Spendera gärna några extra dagar på stuga eller hotell på Åland, för en dag är för kort för det fina stället. Från Åland kan du enkelt ta färja hem till Sverige igen, som bara räcker några timmar.

Så nu har du rutten och allt annat packat och klart! Men en sak att tänka på är att boka hotell på förhand, eftersom alla hotell i svenskfinland lätt blir fullbokade på sommaren. Här hittar du hotell och info om hotell på svenska i städerna Helsingfors, Åbo, Vasa och Jakobstad.

Ha så roligt på din roadtrip och glöm inte solkrämen!

Kategori: Finland

Comments are closed.